Erkek kedilerin dişi kedilerden en büyük farkı hormon seviyelerine göre ayrılmalarıdır. Özellikle bu durumu kızgınlık döneminde gözle görebiliriz. Ayrıca erkek kedi bakımı sürecinde dikkat etmemiz gereken bir diğer husus ise üreme sistemi farklılığından dolayı oluşabilecek hastalıklardır. Siz de küçük bir yoldaşa sahip olmak isterseniz web sitemizdeki ilanlarımızı inceleyebilirsiniz.
Erkek Kedi Özellikleri Nelerdir?
Bu özellikler kedinin cinsine, genetiğine, yetiştiği ortama ve ırkına bağlı olarak değişiklik gösterir. Erkek kediler dişi kedilerden daha büyük olmaktadır. Erkek kedilerin kilosu 3,5 ile 7 kilogram aralığında olurken, boyları 70 cm’yi bulabilmektedir. Fizyolojik olarak farklılıklar dışında davranışsal olarak da birçok farklılık bulunmaktadır. Kısırlaştırılma işlemi yapılmayan kediler oldukça hırçın davranmaktadır. Bu yüzden erkek kedi bakımı dişilerden farklılık gösterebilir.
Erkek Kedi Ne Zaman Kızgınlığa Girer?
Erkek kediler 6 ile 12 ay arasında kızgınlık dönemine girebilirler. Genellikle kediler ilkbahar ve sonbahar mevsiminde kızgınlık dönemine girmektedirler. Bu durum onların genetiğine, vücut yapısına ve cinsine bağlı olarak da değişim göstermektedir. Eğer erkek kediniz ilk defa kızgınlığa giriyorsa bu süreç onlar için oldukça zor geçecektir.
Kedinin Kızgınlığa Girdiğini Nasıl Anlarım?
Bu dönem kedilerin ergenliğe ulaşması ile başlar. Her kedi için ergenliğe ulaşma süresi farklıdır. Minik kediniz ergenliğe adımını attığında hemen gözünüze çarpacaktır. Çünkü erkek kediler dişisini bulmak için bazı hareketler sergileyecektir. Kediniz bu dönemde oldukça hırçınlaşıp saldırganlaşabilir. Evde gezinip yüksek sesle miyavlamaya başlarlar. Kediniz duruş şekliyle çiftleşme pozisyonu alır. Çok fazla evden kaçma eğilimi gösterirler. Bu yüzden erkek kedi bakımı için oldukça dikkatli olmalıyız. Pencere ve balkonlara file takmalısınız, kapıyı açık bırakmamaya çalışmalısınız. Ayrıca erkek kedilerin birçoğu kızgınlık döneminde idrar püskürtme davranışıyla bulunduğu bölgeyi işaretlemektedirler. İdrarları dişinin dikkatini çekmek için yoğun bir kokuya sahiptir ve kokuyu gidermek epey zor olmaktadır. Bu durum ev sahipleri için can sıkan bir davranış olsa da sabırlı olmalıyız.
Kedi Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?
Erkek kedilerde kızgınlık dönemi süresi 6 ile 7 gün arasında değişir. Sıklığı ise yıl boyu çiftleşme gerçekleşene ya da kısırlaştırma operasyonu yapılana kadar devam edebilir.
Kediler kızgınlık döneminde ne yapılmalı?
Erkek kedimize masaj yaparak onu rahatlatmalı, oyunlar oynayarak enerjisini atmasına yardımcı olmalıyız. Erkek kedi bakımı sürecinde kedimizin yanında olduğunu hissettirmeli ve stresini kontrol altına almaya çalışmalıyız. Bu dönemde kedimizin strese girmesini istemiyorsak bir an önce çiftleştirilecek mi kısırlaştırılacak mı karar vermemiz gerekiyor. Çünkü kızgınlık döneminin sürekli tekrarlanması durumunda minik dostunuz çiftleşme gerçekleşmediği sürece stres altında olacak ve agresifleşecektir. Vereceğiniz karar hem sizin hem de küçük dostunuz için oldukça önemlidir.
Kedilerde İdrar Yolu Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?
Erkek kedilerin üreme sistemi farklılıklarından dolayı idrar yollarında hastalık görülme riski daha fazladır. Erkek kedilerde idrar kanalı dişilere nazaran daha dardır. Bu sebeple idrar yolu tıkanmaları erkek kedilerde daha sık görülür. Eğer kediniz tuvaletinde uzun süre kalıyor ve miyavlıyorsa idrarını kontrol etmelisiniz. İdrarını kesik kesik yapıyor veya hiç yapmıyorsa ya da idrarında kan görürseniz derhal veterinerinize götürmelisiniz. Kediniz idrar yapmakta zorluk çekmeye devam ederse böbreklerine zarar verecektir. Veteriner sonda takarak kedinizin idrarını yapmasını sağlar ve tahlil yaparak durumun ciddiyeti hakkında bilgi verir. Küçük dostlarımızı böyle durumlardan korumak için bol su içmesini sağlamalı ve kaliteli mamalarla besleme yapmalısınız. Kediniz su içmiyorsa su pınarı alarak su içmeye teşvik edebilirsiniz