Tüylü dostlarımız bizler gibi konuşarak iletişim kuramasalar bile, onları anlamamız ve ihtiyaçlarına çözüm bulmamız için belirli tutum ve davranışlar sergilerler. Bu davranışlar, cinslere, ırklara ve cinsiyetlere göre değişiklik gösterebilir. Köpeğinizin diğer ihtiyaçları gibi, üreme ihtiyacı da kızgınlık dönemindeki bazı belirgin davranışlarla anlaşılabilir. Erkek köpeklerde kızgınlık dönemi; dişi köpeklerden çok daha farklı davranışlarla kendini gösterir.
Erkek Köpeklerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Anlaşılır
Kızgınlık dönemi, dişi köpeklerde kanama, sık idrara çıkma ve vulvada şişme olarak kendini gösterir. Bu karakterize belirtiler sayesinde dişi köpeğinizin kızgınlık dönemi kolayca anlaşılabilir. Dişilerin aksine, erkek köpeklerde kızgınlık dönemi, kendini fiziksel olarak göstermez. Kızgınlığa girdiklerini anlamak için patili dostunuzu gözlemleyebilir ve etrafta dişiler varken sergilediği davranışları kontrol edebilirsiniz.
Erkek Köpeklerde Kızgınlık Dönemi Belirti ve Davranışları
Köpeğinizin cinsine göre değişkenlik gösteren pek çok davranış biçimi vardır. Bu davranışlar köpeğinizin karakterini büyük ölçüde belirlemekle birlikte dönem dönem değişkenlik gösterebilir. Erkek köpeklerde kızgınlık döneminde gözlemlenen bazı yaygın davranışlar şunlardır;
- Kızgınlık dönemindeki dişi köpeklere daha çok ilgi gösterir ve oyun oynar.
- Size ve diğer erkek köpeklere karşı agresif davranışlar sergileyebilir.
- Çok daha huzursuz ve dikkatsiz olur.
- Gece ulumaları ve havlamalar artabilir.
- Kaçma davranışı sergileyebilir.
- Ev içerisinde ve ev dışında idrar yaparak alanını işaretlemeye çalışır.
Erkek Köpeklerde Kızgınlık Dönemi Kaç Gün Sürer
Evcil dostunuz yılda iki kez olmak üzere, ortalama altı ayda bir kızgınlık dönemine girer. Bu süre ortalama baz alınarak hesaplandığı için ırklar arasında değişiklik gösterebilir ve farklılıklar ortaya çıkabilir. Fakat erkek köpeklerde kızgınlık dönemi olarak adlandırabileceğimiz belirli bir aralık yoktur. Bu hesaplama dişi köpekler için geçerlidir çünkü erkek köpekler her zaman çiftleşebilir ve bu yıl içerisinde birden çok kez gerçekleşebilir. Siz de tüylü dostunuzun ebeveynlik duygusunu deneyimlemesini istiyorsanız, köpeğiniz için doğru zamanda onu çiftleştirebilir ya da sitemizi ziyaret edip ilanlarımıza göz atarak ömürlük dostunuzu bulabilirsiniz.
Erkek Köpeklerde Ergenlik Dönemi
Ergenlik dönemi hepimizin deneyimlediği, pek çok ebeveyn için oldukça zorlu geçen ve iletişim kurmanın zorlaştığı bir dönemdir. Bu durum evcil dostlarımız için de geçerlidir. Köpeğiniz de tıpkı insanlarda olduğu gibi çocukluktan yetişkinliğe geçerken ergenlik dönemini deneyimleyecektir. Bu süreçte sizi çok yorabilir ya da kızdırabilir. Fakat tüm bunların yanında bu dönem, onların en heyecanlı ve hareketli olduğu dönemdir. Genellikle sekizinci aydan itibaren başlayan ergenlik dönemi dişi köpeklerin aksine, erkek köpeklerde kızgınlık dönemini etkilememektedir. Erkeklerde belirgin olarak havlama, agresif davranışlar ve cinsel istekte artış gözlemlenir. Erkek köpekler cinsel olgunluğu ulaştıktan sonra herhangi bir zaman diliminde çiftleşebilir. Bu dönemde sizi şaşırtan pek çok davranış gözlemlenebilir. Bu davranışları azalmak için alabileceğiniz bazı önlemler vardır.
- Köpeğinizi sık sık dışarı çıkarın ve sosyalleşmesini sağlayın.
- Olumlu davranışları ödüllendirin, olumsuzları cezalandırın.
- Bu dönemde kızgınlığa giren köpeğinizi diğer köpeklerle sosyalleşirken gözetim altında tutun.
Erkek Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır
Sekizinci aydan itibaren ergenlik dönemine giren köpekler çiftleşmeye de hazır hale gelir. Fakat evcil dostunuzun daha sakin olmasını istiyor ya da beklenmedik sürprizlerden kaçınmak istiyorsanız onu kısırlaştırmanız gerekmektedir. Erkek köpeklerde kısırlaştırma testislerin alınmasıyla gerçekleşir. “Kastrasyon” olarak adlandırılan bu yöntem 2 aylık ve daha büyük köpeklerde uygulanabilse de veteriner hekimler köpeğiniz 6 aylık olana kadar beklemektedir. Dişilerin aksine, erkek köpeklerde kısırlaştırma ve boyut doğru orantılıdır. Bu süre küçük ırklar için altı ay iken büyük ırklar için bir yaşına kadar beklenmelidir. Kısırlaştırma ameliyatı öncesi ve sonrasında dikkat etmeniz gereken pek çok önemli unsur vardır.
- Köpeğinizin tüm aşıları tamamlanmalı ve parazitleri eksiksiz yapılmalıdır.
- Ameliyat öncesi sekiz saat boyunca yiyecek-içecek tüketilmemelidir.
- Ameliyat öncesi tuvalet ihtiyacı giderilmelidir.
- Ameliyat sonrası erkek köpeklerin testis torbası şişebilir. Bu durumda köpeğinizin bu bölgeyi yalamaması gerekmektedir.
- Erkek köpeklerde testosteron hormonunda yaşanan azalma sebebiyle sakinleşme gözlemlenebilir. Ameliyat sonrasında karşılaşılan bu gibi durumlar genellikle geçici olup köpeğinizi aşırı fiziksel aktiviteye zorlamamanız gerekmektedir.