Hamile köpek bakımı özellikle son evresinde, beslenmenin yüksek şekilde artırılmasına bağlı olarak sağlıklı geçmesini sağlar. Evrenin son trimesterinde enerjisi yüksek mama ile desteklemek hem dünyaya gelecek olan yavru köpeğin hem gebe anne köpeğin sağlığı için önemlidir. 42 günden sonra, normal beslenmesini ortalama %10 oranında artırarak ek gıda takviyeleriyle destekleyebilirsiniz.
Hamile Köpeğin Karnı Ne Zaman Şişer?
Hamile köpek bakımı ve yeni doğmuş yavru köpek bakımı, en çok ilgi göstermeniz gereken durumlardır. Hamileliğin son aşamasında beslenmesini, değerli içeriklerle hazırlanmış mamalardan oluşturmanız, rahat bir son evre geçirmesini sağlar.
Hamile köpeğin karnı, yaklaşık olarak 1,5 ay sonra şişmeye başlar. Çiftleşmeden sonraki ilk 30 günlük süreçte, köpekte vajinal akıntı görülecektir. Bu normal bir durum olup, hamilelik için salgılanan hormonların yansımasıdır.
45 gün sonrasında yavaş yavaş kilo almaya ve karnı şişmeye başlar. Bu dönemde hareketliliği biraz daha artar ve uykuya meyli yüksek oranda görülür.
Köpek Hamile Olduğunu Nasıl Anlarız?
Hamile köpek bakımı uygulamak için öncelikle, köpeğin hamile olup olmadığının anlaşılması gerekir. Köpeklerde gebelik genellikler 62 ila 64 gün aralığında devam eder. Hamile bir köpek, çiftleşmeden sonraki ikinci aydan itibaren değişimleri belli eder.
Kilo almaya başlar ve karın bölgesindeki şişkinlik, gözle görülür hale gelir. Ayrıca;
- İştahları daha çok artar ve normal öğünlerinden daha fazla besin tüketmeye başlarlar.
- Meme uçlarındaki renk değişimlerinden, hamileliğini anlayabilirsiniz. Koyu renkli ve belirgin hale gelirler.
- İdrar ihtiyacı daha yoğun ve sık şekilde artış gösterir.
- Vajinal akıntılar oluşur ve miskinliğiyle sürekli dinlenme, uyku moduna girerler.
Köpek hamile olduğunu nasıl anlarız konusunda bilmeniz gereken diğer unsur; bulantı ve kusmadır. Hamileliğin 3- 4. Haftalarında iştah azalması, bulantının sonucu olarak tespit edilir ve bazı köpeklerde kusma eğilimi görülür. Kusma dönemleri geçene kadar, beslenmelerini azaltmakta fayda vardır.
Hamile Köpek İçin Hangi Mama?
Hamile köpek bakımı, temizlik ve beslenmesi, köpeğin ırkına ve yaşına bağlı olarak yapılır. Mama ve ek gıda takviyeleri, veteriner hekim kontrolünde yapılmalı ve periyotlarına göre ilave veya azaltma yollarına gidilmelidir. Kusma dönemlerinde beslenme daha az olacaktır, ancak bulantıların geçmesiyle içerik bakımından zengin mamalarla beslemek, bebeklerin gelişimi, gebe köpeğin sağlıklı bir hamilelik geçirmesi açısından önemlidir.
Hamile köpek için hangi mama önerilir, mamanın içeriği nasıl olmalıdır konusunda Patilendim.com olarak katkılarına göz atmanızı öneriyoruz. Hamile köpek beslenmesinde;
- Yavru köpeklerin optimal gelişimlerini destekleyecek ve hamile köpeklerin süt oluşumunu geliştirecek mamalar seçmeniz gerekiyor.
- Vitamin A, Vitamin D3, Vitamin E, B11, B2 ve B6 açısından ideal oranlara sahip olmalıdır.
- Hamile köpeklere alınan mamalar, aylarına göre seçilmelidir. B12 vitamin desteği, Biyotin ve Vitamin C ile geliştirilmiş olmalıdır.
- İdeal miktarda Pantotenik asit, kolin klorür içeriklerini inceleyerek piyasada bulunan hamile köpek mamalarını seçebilirsiniz.
- Çinko, Amino asit- çinko şelat, Bakır, Bakır-(II) sülfat ve iyot içerikli köpek mamaları, bu dönemde tavsiye ediliyor.
Selenyum ve sodyum selenit olarak içeriğinde zengin değerler taşıması, gebeliğin sağlıklı geçmesi, süt artışının desteklenmesi ve doğacak yavru köpeklerin ideal gelişimleri için önemlidir.
Köpeğin Sütü Nasıl Artar?
Köpeğin sütünü artırmak için mama seçiminin özenle yapılması ve ek gıda takviyelerinin değerlendirilmesi önemlidir. Yavru köpek emziren anne köpeklerin beslenmesi 4 ila 6 öğün şeklinde uygulanmalı ve uyumadan önce mutlaka bir öğün verilmelidir.
Emziren köpeklerde süt artırmak için; gebelikten sonra ılık süt içirmeli ve protein destekli gıdalarla desteklenmelidir. Hem anne köpeğin hızlı toparlanması hem yavru köpeklerin gelişimi için önemlidir.