Kanlı İshal Nedir?

29 Kasım 2021
Kanlı İshal Nedir?

Kanlı ishal nedir? Köpekler için son derece ciddi bir sorundur. Kanlı ishalin fark edilmesi ve kısa sürede müdahale edilmesi için köpeğin çok iyi gözlemlenmesi gerekir. Köpeklerde idrar sıklığının artması, dışkı yapısının her zamankinden daha sıvı halde olması, halsiz ve keyifsiz davranışlar kanlı ishal belirtileri arasındadır. Ayrıca köpekte kusma ve iştahsızlıkta kanlı ishal belirtileri arasındadır. Kanlı ishal normal ishal den çok farklıdır. Köpek sahiplerinin müdahaleleri bu konuda yetersiz olabilir. Köpeklerde kanlı ishal görüldüğü zaman vakit kaybetmeden veteriner hekime gidilmesi gerekir. Aksi takdirde köpeğin hayati riski söz konusu olabilir.

Kanlı İshal Nedenleri

Kanlı ishal nedir? Köpeklerde kanlı idrar sıklıkla mesane ya da bağırsak parazitlerinin, enfeksiyonlarının ve bakterilerinin yol açtığı ciddi bir problemdir. Sıklıkla 6 haftalık ya da 6 aylık yaş aralığında aşıları tamamlanmayan köpeklerde görülür. Köpekler de kanlı ishalin birçok nedeni olabilir. Bu nedenler;

  • Kanser
  • Kanser olmayan tümörler
  • Bağırsak parazitleri
  • Bağırsak bakterileri
  • Eksik aşılar
  • Mikroplar
  • Başka hayvanlardan bulaşması

Kanlı ishal nedir? Parvoviral enterit virüsünün neden olduğu sıklıkla köpek ölümlerine neden olan tehlikeli bir hastalıktır. Birçok nedenden dolayı kanlı ishal virüsü görülebilir. İshal olan başka bir hayvandan da bulaşacağı gibi toprakta uzun süre kalabilen bu virüse köpekler gezdirilirken de dikkat edilmelidir.

Kanlı İshal Tedavisi

Kanlı ishale neden olan parvo virüs köpeğe mama kaplarından, topraktan kısacası ortak alanlardan bulaşabilir. Parvo virüs köpeğin vücuduna girdiği andan itibaren bağırsak ve kalp hücrelerinde hızlıca çoğalır. Köpeği 7 gün gibi kısa sürede etkisi altına alarak zarar verir ve kendisini gösterir.  Özellikle bağırsak formuyla sıksık karşılaşılmaktadır.  Daha sonra köpekte kusma, iştahsızlık ve dehidrasyon artması, halsizlik ve kan kaybına bağlı anemi görülebilir.

Kanlı ishal nedir? Kanlı ishal viral bir enfeksiyon olduğu için destek tedavisi ile bağışıklık sistemi yükseltilmelidir.

  • Antibiyotik
  • Vitamin
  • Mineral
  • Mide koruyucu
  • Kanamayı durdurmaya yarayan prepatlar
  • Sıvı takviyesi
  • Bağışıklık kuvvetlendirici ilaçlar
  • Prebiotik takviyeler ile kanlı ishal tedavi edilebilir.

Kanlı ishal nedir? Nasıl tedavi edilir? Bu soruların cevabının iyi araştırılıp bilinmesi gerekir. Bu süreçte kesinlikle veteriner desteği alınmalıdır. Köpeklerde ki kanlı ishal virüsü insanlara buluşamaz fakat kanlı ishal virüsü taşıyan bir köpek dışarı çıkartıldığında topraktan ve köpeğin ağzının değdiği yerden diğer köpeklere geçebilir. Toprakta 6 ay bulaşıcı etkisini kaybetmeyen bu öldürücü virüse karşı dikkat etmek gerekir. Köpek de kanlı ishal olduğu süreçte diğer köpeklerin de sağlığı için köpek dışarı çıkartılmamalıdır.

Köpeği Kanlı İshalden Korumanın Yolları

Kanlı ishal nedir? Köpekler için son derece tehlikeli olan köpek sahiplerini korkutan ciddi bir problemdir. Birçok köpek sahibi köpeklerinin ishal olmasından hele de kanlı ishal olmasından büyük endişe duyarlar. Bu durum son derece can sıkıcı olmakla beraber, köpeğin hasta hali de köpeği ve sahiplerini yıpratır. Kanlı ishalden korunmak için öncelikle köpeği aşılarının yapılması gerekir. Aşısı olan köpek kanlı ishalin ölümcül bir nedeni yoksa(kanser ve tümör gibi) kısa sürede veterinerin önereceği takviyelerle atlatılmaktadır.

Kanlı ishal nedir? Kanlı ishal mikrobu taşıyan köpeğin salyasından ve kakasından diğer köpeklere bulaşan öldürücü ya da yıpratıcı bir hastalıktır. Köpekleri bu virüsten korumak için, köpekler dışarı çıkarıldığında köpek dışkılarına temasını engellenmelidir. Sokakta ki mama ve su kaplarına ağızları değdirilmemelidir. İlk olarak ishal durumu fark edildiğinde kanlı ishale çevirmeden kliniğe götürülmelidir.

 İlk defa köpek sahibi olmak için ped shop ve barınaklardan sahiplenilen köpeklerde görülebilir. Toplu hayvanları olduğu yerlerde sıklıkla kanlı ishal görülebilir. Köpek sahiplendikten sonraki 7 gün köpekte ishal varlığının olup olmadığı gözlenmelidir. Bu süreç içerisinde köpekte ishal ya da kanlı ishal yoksa hemen tedbir almak için aşı yaptırılmalıdır.

Haber Yorumları