Kedi Bakımı

27 Kasım 2021
Kedi Bakımı

Kediler doğumlarından sonraki iki ayda annelerinin bakım ve gözlemi altında olmalıdırlar. Bu süreci anneleri kontrolünde sağlıklı bir şekilde atlayan yavrular daha sonra annelerinden ayrılıp yeni hayatlarına başlayabilirler. Siz de ailenize yeni bir üye almak ve ömürlük bir dost sahibi olmak istiyorsanız web sitemizde bulunan ilanlara göz atabilirsiniz. Tüylü dostlarımızı ilk kez evinize aldığınızda, onlar için anne ve kardeşlerinden ayrı oldukları bu yeni ve yabancı ortama alışmak biraz zaman alacaktır. Kedi bakımı; kedinizin tüm ihtiyaçlarını karşılayıp onu karşılıksız seveceğiniz ömürlük bir süreçtir.

Evde Kedi Temizliği Nasıl Yapılır

Kedi bakımı, diğer pek çok şey gibi temizliği de kapsamaktadır. Temizlik günlük olarak yapılmalı ve kedinizin sağlığının olumsuz etkilenmemesi için aksatılmamalıdır. Kediler doğaları gereği oldukça temiz hayvanlardır. Günlerinin büyük bir kısmını temizliğe ayıran bu canlılar için yapmanız gereken onların yaşam alanlarını temiz tutmaktır.

  • Kedinizin sağlığı için temizliğe onun kumundan başlamalısınız. Kedi kumunun düzenli temizlenmesi ve kaliteli kum kullanımı kedinizin hijyen sorunları yaşamasının önüne geçecektir.
  • Kedinizin yatağı temiz olmalıdır. Kediler doğaları gereği tüy döken hayvanlardır. Bu nedenle kedinizin yatağı her zaman tüylerden arındırılmış ve temiz olmalıdır.
  • Kedinizin dökülen tüylerinden daha çabuk kurtulması için kedinizi tarayabilirsiniz.
  • Kedilerinizin gözleri de zaman içinde kirlenecektir. Minik bir pamuk yardımıyla kedinizin gözlerini yavaşça silebilirsiniz.

Yaşlı Kedi Bakımı Nasıl Olmalı

Kediler insanlardan farklı olarak daha kısa yaşam süresine sahiplerdir. Ortalama kedi yaşamını ele alırsak yedi yaşından büyük kedilerin yaşlı olduğunu düşünebiliriz. Kedi bakımı, kronik bir rahatsızlık ya da fiziksel bir engeli olmadığı sürece yavru, genç-yetişkin ve yaşlı kediler için çok da farklı değildir.

  • Kedinizin kas ve iskelet sağlığını korumak için oyun eşliğinde egzersiz yapması sağlayabilirsiniz.
  • Kedinizin kilo kontrolünü sağlamak ve sağlıklı beslenmesine yardımcı olmak için özel mamalar kullanabilirsiniz.
  • Kediniz eskisi kadar hareketli olmayacağı için yatağı, oyun alanı ve sevdiği oyuncakları onun ulaşabileceği alanlara koymalısınız.

Yeni Kedilerin Alışma Süreci

Kediler herkesin hayranlık duyduğu, zeki ve cana yakın canlılardır. Hepimiz evimizde bu neşe kaynağı tüy yumaklarını isteriz. Fakat yeni bir ev ve aile onlar için alışılmadık olduğundan bu süreçte adaptasyon zorlukları yaşayabilirler. Bu süreçte onlara yardımcı olabilmek için sabırlı ve anlayışlı olmak zorundasınız.

  • Kedinize size alışıp, güvenene kadar zaman tanıyın. Bu yeni ortam onlara yabancı geldiği için sizden uzak durabilirler. Zaman içerisinde bu durum değişecektir.
  • Kediler doğaları gereği meraklı canlılardır. Kedinizin üstüne gitmez ve onu rahat bırakırsanız sizi tanımak için yanınıza geleceklerdir.
  • Kedinizle vakit geçirmek bağınızı arttıracaktır. Kedinize oyun daveti atarak sizinle bağ kurmaya hazır olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Evde Kedi Besleme

Kedi bakımı; evde kedi bakımı özellikle de tüy konusunda hassas insanlar için çok zor ve sancılı bir süreç olabilir. Kediler her ne kadar otonom canlılar olsalar da bakıma ihtiyaç duymaktadırlar ve bu bakım sadece beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçları değil can dostunuzun sevgi ve güven ihtiyacını da karşılamalıdır. Evde kedi beslerken dikkat etmeniz gereken önemli hususlar şunlardır;

  • Kediler doğaları gereği tüy dökecek ya da tırnaklarını törpülemek için evde mobilyaları kullanabileceklerdir. İçgüdüsel davranışları sebebiyle kedinize kızmayın.
  • Onun bir evcil hayvandan çok evinizin başka bir ferdi olduğunu düşünün ve evde kendine ait bir alanı olmasına izin verin.
  • Kedinizle bağınızın zayıflamaması ve güven bağını yitirmemek için birlikte geçirdiğiniz zamanı azaltmayın.

Veteriner Süreci ve Aşılar

Kedinizi düzenli olarak veteriner kontrollerine götürün ve aşı takvimine uygun olarak aşılarını yaptırın. Kediler doğumlarından sonraki altıncı haftadan itibaren aşı olmaya başlarlar ve bu aşılar sağlıklı bir hayat sürmeleri için gereklidir.

Haber Yorumları