Kedilerde Ağız Enfeksiyonu Tedavisi

7 Aralık 2021
Kedilerde Ağız Enfeksiyonu Tedavisi

Sevimli dostlarımızda ağız sağlığı oldukça önemlidir. Diş ve ağız sağlığına dikkat edilmediği takdirde veya altta yatan bazı nedenlerden dolayı kedilerde ağız yolu enfeksiyonu görülebilmektedir. Nedeni tespit edilmez ve kedilerde ağız enfeksiyonu tedavisi yapılmadığında kedinizin hayatını ciddi oranda etkiler hatta ölümüne bile sebebiyet verebilir. Kedilerde görülen ağız enfeksiyonu belirtileri çeşitlilik gösterebilir. Bu belirtiler arasında;

  • Ağız kokusu
  • Şiddetli ağrı
  • Salya akıntısı
  • Çatlamış diş etleri
  • Dişlerde plak ve tartar
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Diş etlerinde kırmızılık
  • Damakta, dilde ve yanakta görülen lezyonlar
  • Ağızda kanama
  • Kedinin ağzına dokunulduğunda aşırı hassasiyet
  • Yutma güçlüğü
  • Zayıf ve bakımsız tüyler

Kedilerin Ağız Yaraları Neden Olur?

Kesin bir nedeni olmamakla beraber çoğunlukla hijyen yetersizliği ve düşük bağışıklık sistemi kedilerde ağız yaralarına neden olur. Ayrıca virüsler, bakteriler, tümörler, damak ve tükürük bezi hastalıkları da kedilerde ağız yaralarına sebebiyet verebilmektedir. Kedilerde ağız enfeksiyonu tedavisi ile bu sorundan kurtulabilmek mümkündür.

Kedilerde Ağız İçi İltihabına Ne İyi Gelir?

Başlangıç düzeyindeki ağız içi iltihabı tedavisini evde yapmak mümkündür. İlk yapmanız gereken detaylı diş ve ağız temizliğidir. Kedilerde ağız enfeksiyonu tedavisi için dişlerini kedinize uygun diş macunuyla fırçalayabilirsiniz. Veterinerinizin önerdiği ağız gargarası ve anti plaka önleyici ürünler kullanılabilir. Oral antibiyotikler reçete edilebilir. Ağız içi iltihap çok fazla ilerlediyse veterinerinizin uygulayacağı tedavi daha iyi sonuç verecektir. Çünkü bu durumdaki bir kedi yemek yemekte zorlanır ve ciddi sonuçlara yol açabilir. Bazı durumlarda cerrahi operasyon gerekebilir.

Kedilerin Dişleri Neden İltihaplanır?

Minik dostlarımızın iş rahatsızlıkları bizimkilerine oldukça benzer. İnsanlar günlük olarak diş temizliği yapmadığı sürece birçok diş rahatsızlığı ile karşı karşıya kalabilir. Bu durum kediler için de geçerlidir. Kedilerde diş hastalıkları doğru ve düzenli diş bakımı ile engellenebilir. Bu yüzden kedinize yavruluktan itibaren diş fırçalama alışkanlığı kazandırmalısınız. Aynı zamanda düzenli veteriner hekim kontrollerinin yapılması da oldukça önemlidir. Kedilerde diş temizliği düzenli yapılmadığı takdirde dişte oluşan plaklar daha sonrasında sertleşerek diş taşlarına dönüşür. Müdahale edilmediği sürece diş taşları damaklara da zarar vermeye başlar ve diş eti iltihabını oluşturur.

Kedilerde Ağız Kokusu Normal mi?

Kedilerde ağız enfeksiyonu tedavisi yapılmadığı takdirde ağızda kokuya neden olabilir. Kedinizde ağız kokusunun çok fazla nedeni bulunabilir. Bazı yavru kedilerde süt dişlerini dökmeye bağlı olarak ağız içinde koku ve kızarıklık oluşabilir. Ancak genel sebebi kedinizin düzenli ağız temizliğini yapmamanızdır. Buna bağlı olarak altta yatan bazı hastalıklar da kedilerde ağız kokusuna sebep olabilmektedir. Kedinizin kalitesiz mamalarla beslenmesi, solunum yolu, karaciğer ya da böbreklerde meydana gelen enfeksiyon, diyabet ve metabolizma problemleri de ağız kokusuna neden olabilmektedir. Çoğunlukla yaşlı kedilerde vücut sistemlerinin yavaşlamasından dolayı ağız kokusu problemi daha sık yaşanabilmektedir.

Kedinin Ağzından Salya Akması Ne Demek?

Minik dostlarımız köpekler kadar sık salya akıtmamaktadırlar. Genellikle salya akıtmaları normal kabul edilse de bu durumun aşırı olması altta yatan sağlık sorunundan kaynaklanabilir. Bazı kedilerin sevilirken, mırlarken ya da oyun oynarken salya akıtması normaldir. Bu tarzda salyalar yavruluktan kalma içgüdüsel bir davranıştır. Nadir de olsa sevdiği bir yemek gördüklerinde de salya akıtabilmektedirler. Kedilerde yaşanan stres, korku ve acı gibi hisler de salya akmasına neden olabilir. Bu çeşit salya akıtma davranışları kısa sürelidir ve normal olarak kabul edilir. Ancak kediniz uzun süredir salya akıtıyorsa, yemek yeme zorluğu ve yüz bölgesinde genel şişmeler görülüyor ise ağız içi sorunların işareti olabilmektedir. Bu durumda mutlaka bir veteriner hekime danışmanız gerekecektir.

Haber Yorumları