Kedilerde Ateş

4 Aralık 2021
Kedilerde Ateş

Minik bir dostun bakımını üstlenmek çocuk bakmakla eşdeğerdir. Aynı çocuklarda olduğu gibi “yemek yedi mi, tuvaletini yaptı mı, hasta mı, neden mutsuz?”  gibi birçok düşünce gün içinde aklınızdan geçiyordur. Ancak sevimli dostunuz kucağınıza gelip kendini sevdirmek istediğinde bütün yorgunluğunuzun geçtiğinden eminiz. Siz de bir can dostu sahibi olarak bakımını üstlenmek isterseniz web sitemizdeki ilanlarımıza göz atabilirsiniz. Kedilerde de insanlarda olduğu gibi bazı durumlarda ateş gözlemlenebilmektedir. Minik dostlarımızın vücut sıcaklığı bulundukları ortama, sağlık durumlarına ve mevsimsel koşullara bağlı olarak değişim gösterebilir. Ancak bazı durumlarda ateş enfeksiyon belirtisi olabilmektedir.

Kedilerde Normal Ateş Kaç Derece?

Kedilerin normal vücut sıcaklığı 38.1℃ ile 39.2℃ arasındadır. Yavru kedilerde bu sıcaklık değeri biraz daha yüksek olabilir Kedilerin vücut sıcaklığının bazı hastalıklar sonucu 40℃’ye ulaşması yüksek ateş olarak adlandırılıyor. Vücut sıcaklığı 41.7℃ ve üzerine çıkarsa normalin üstü olarak değerlendirilmekte ve hipertermi yani sıcak çarpması olarak adlandırılmaktadır. Kedilerde ateş tedavi edilmez ise ölüme sebep olarak kötü sonuçlar doğurabilir. Bunun için ateşe sebep olan hastalık teşhis edilmeli ve bir an önce tedaviye başlanmalıdır.

Kediler Neden Ateşlenir?

Kedilerde ateş bulunduğu ortamın sıcak olmasından ya da yoğun fiziksel aktivite sonrası da görülebilir. Ancak bazı durumlarda ateşin altında yatan farklı nedenler olabilir. Ateşin yükselmesine bağlı olan sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Çeşitli parazitler
  • Virüsler, bakteri ya da mantarlar
  • Aşı sonrası ateş
  • Zehirlenmeye bağlı ateş
  • Kullanılan ilaçların yan etkisi
  • Metabolizma bozuklukları
  • Yaralanmalar veya iç kanama
  • Hormonal unsurlar
  • Çevresel nedenler

Kedilerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Öncelikle ateşin nedenini belirlemeli ve ona göre uygun tedavi sürecini başlatmalıyız. İlk olarak kedinizin ateşinin olduğundan şüpheleniyorsanız termometre ile ateşini ölçmelisiniz. Rektal yoldan veya kulaktan ölçüm doğru sonucu verecektir. Minik dostunuzun vücut sıcaklığı 39.2℃ üzerindeyse kedinizi soğuk bir zemine koyarak ya da tüylerini hafifçe ıslatarak ateşinin düşmesini sağlayabilirsiniz. Nemli bir bezden de yardım alabilirsiniz. Bu süreç dehidrasyona sebep olduğundan kedinize bol su vererek sıvı takviyesi yapmanızda fayda var. Ayrıca kedinizin mama yediğinden emin olmalısınız. Kaybettiği enerjiyi yerine koyması gerekiyor. Ancak kedinizde yüksek ateş varsa veya 24 saatten fazla süren ateş gözlemlediyseniz muhakkak veteriner hekiminizden yardım almalısınız. Kedilerde ateş kontrol altına alınmazsa ölüme sebep olabilir.

Kedinin Ateşi Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde ateş olup olmadığı termometre ile ölçüm yapılarak anlaşılabilir. Ayrıca kedinizdeki bazı belirtiler ateşin olduğuna işarettir. En yaygın belirtiler arasında yüksek vücut sıcaklığı, halsizlik, kusma, ishal, hareketlerinde yavaşlama, kedinizin soğuk zemin araması, kuru cilt veya ağız, nabız artışı, iştahsızlık ve dehidrasyona görülmektedir. Şiddetli belirtiler arasında ise şok, bilinçte bulanıklık ve nöbet geçirme bulunabilir. Böyle durumlarda veterineriniz ateşin nedenini bulmak için kedinizin tıbbi geçmişini inceleyecek ve birkaç tahlil yapacaktır. Kedinize sıvı takviyesi yapmak için serum uygulanabilir, ateş düşürücü ilaç ve antibiyotik tedavisine başlanabilir. Bu durumda kedinizin bağışıklığı zayıfladığı için gerekli mineral ve vitaminlerle takviye yapmanız gerekebilir.

Kedinin Acı Çektiği Nasıl Anlaşılır?

Tüylü dostlarımız acı çektiklerini söyleyemeseler de davranışlarıyla belli ederler. Kediler ağrısı olduğunda oldukça acı çekebilir ve bu da davranışlarını etkiler. Kedinizde günlük aktivite ve rutinlerinde değişiklik, mamayı reddetme ve miyavlama ağrı belirtisi olabilir. Ayrıca ağrısı olan kediler sık yalanma davranışı gösterdikleri gibi ağrıdan yalanma pozisyonunu alamadıklarından tüylerinde bozukluk görülebilir. Acı çeken kedi saldırganlaşabilir ve agresif tavırlar sergileyebilir. Uyku düzeninde değişiklikler gözlemleyebilirsiniz. Kedinizin acı çektiğini düşünüyorsanız sizin kullandığınız ağrı kesicileri asla vermemelisiniz. Böyle bir durumda kedinizin ölümüne sebep olabilirsiniz. Veterineriniz kedinize en uygun tedaviyi uygulayacaktır.

Haber Yorumları