Kedilerde dış parazit, farklı şekillerde görülebilir. Keneler, pireler, akarlar gibi farklı böcek türleri kedinizin tüyleri arasına yerleştiğinde dış parazit meydana gelir.
Kedilerde Dış Parazit Neden Olur?
Kedilerin ciltlerine ya da tüyleri arasına yerleşen parazit, dış parazit şeklinde tanımlanmaktadır.
- Başka kedilerle bir araya geldikleri takdirde de ortaya çıkabilir.
- Başka kedilerin eşyalarını, aynı kedi için kullandığınızda görülmesi mümkün.
Ense damlası olarak bilinen dış parazit ilaçları mevcuttur.
Bunu veteriner aracılığı ile alabilirsiniz ya da veterinere götürdüğünüzde, düzenli olarak ilaç kullanılır.
- Dış parazit ilaçlarıyla, sevimli dostlarınızın dış parazit kapma riski en aza indirgenir. Neredeyse azaldığını da söyleyebiliriz.
- Dış parazit etkenlerinin yoğun olarak bulunduğu alanlarda kedinizin olmaması gerekiyor.
Hijyen koşullarına dikkat etmelisiniz!
Dış parazit riskini azaltmak adına neler yapıp neler yapmayacağınızın her birini, veterineriniz size aktarır. Bu detaylara dikkat etmelisiniz.
- Hijyen koşulları olmadığı alanlarda, dış parazit kısa sürede kediniz tarafından görülmeye başlar. Bu da beraberinde istenmeyen problemleri getirir.
Kedilerde Dış Parazit Çeşitleri Nelerdir?
Keneler; Kedilerde en sık görülen dış parazittir. Kolay bir şekilde tüyleri arasına yerleşir. Çoğu renkli ve görünebilir olduğu gibi çoğu da görünmez. Kedilerin, ciltlerinin ve tüylerinin bu yüzden sürekli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Tarama süreçleri esnasında dış parazit olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Pireler; Çok fazla fark edilmez. Fakat küçük kahverengi böcekler olduğunu söyleyebiliriz. Çok hızlı hareket ettikleri için onları bulunduğu alanda yakalayamazsınız. İlaçlarla kedinizin vücudundan atmamız mümkün. Kedinizde pire olduğu zaman en tipik belirtisi, kaşınmadır.
Akarlar; Yavru kedi ve yetişkin kedilerde sıklıkla görülen bir diğer parazit çeşididir. Kulak akarları, çıplak gözle fark edilmez. Kulak bölgesinde koyu renkli bir akıntı bulunabilir. Deride kaşıntı oluşturur.
- Bunun gibi belirtiler varsa, kendiniz müdahale etmeden veterinere götürün. Veteriner dış parazit çeşidine göre doğru uygulamayı yapar.
Kedilerde Dış Parazit İnsana Geçer Mi?
Kedilerde dış parazit, iç parazit fark etmeden sahibine geçer. Size bulaşmaması için hijyen koşullarına çok ama çok dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde kedinizdeki dış parazit için size de bulaşması kaçınılmaz olur.
- Veteriner hekiminiz hem kedinizin nasıl korunması gerektiğini size iletir. Hem de sizin kedinizle temas halinde iken, neler yapmanız gerektiğini anlatır.
- Kedi türüne ya da kedinizin genel huyuna göre doğru yaklaşımlar sergilemelisiniz. Böylelikle dış parazit riski önlenir.
Kedilerde Dış Parazit Damlası Kaç Günde Etki Eder?
Kedilerde dış parazit damlası bulunur. Bunlar enseden damlatılır. Etki süresi yaklaşık 1 ila 1 buçuk aydır. Bu süreçten sonra tekrardan veteriner kontrole gitmeniz gerekiyor. Deriden kana karıştığı sürece kadar etki eder. Ayda bir tekrarlamak önemlidir.
- Dış parazit damlası damlatıldıktan sonra 45 dakika kadar o bölgeye dokunmamanız gerekir. Kedinizin de o bölgeyi farklı bir alana sürtmemesini önlemelisiniz.
Kediler çocuklarınız için sevimli bir dost olabilir. Sizde çocuklarınıza ev içerisinde yeni bir arkadaş istiyorsanız, kediler türlerine göre ayrılan çeşitleriyle patilendim. Com web sitemizde bulunmaktadır. İnceleyebilirsiniz