Kedilerde Fip

24 Aralık 2021
Kedilerde Fip

Kedi sahiplerinin en çok korktuğu hastalıkların başında, fip hastalığı bulunuyor. Fip hastalığı koronavirüs ile beraber enjekte olup, virüsün kedilerde mutasyona uğraması ile ortaya çıkar.

  • İlerleyici bir rahatsızlıktır. Hayati tehlike oluşturur. Bu yüzden fip hastalığı hakkında detayları bilmelisiniz. Belirtilerden en az biri bile görülürse, veteriner hekimle irtibata geçmelisiniz. 

Kedilerde Fip Hastalığı Nedir?

Kedilerde enfeksiyon peritoniti hastalığı, diğer bir ifadeyle fip hastalığıdır. Sıklıkla görülebilen bir rahatsızlıktır.

Temel nedeni koronavirüs!

Fakat bu koronavirüs insanlarda oluşan covid-19 hastalığından, tamamen farklıdır. Kedilerde oluşan koronavirüs yaygın olan bir rahatsızlıktır. İshali dışında belirgin sorunları bulunmaz. Ancak spesifik bir tür olduğu için kedinin vücudundaki bağışıklık sistemine göre farklı türler ile etkileşime girer.

  • Oluşan etkileşim sonrasında %10 oranında virüs çoğalır ve mutasyona uğrar. Bu da kedi hastalıkları içerisinde, kedigil enfeksiyon peritonit virüsü virüsüne yol açar.
  • Böbrek, beyin ve karın bölgesinde ciddi enfeksiyonlar görülür. Bulaşıcı bir hastalık olmasa da, ciddi bir hastalık olduğunu bilmeniz gerekiyor. Kedinin hayatını tehdit ettiği de burada unutulmamalıdır.

Fip hastalığına neden olan en temel etmen, bağışıklık sistemidir.

Kedilerde Fip Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde oluşan fip hastalığı yani diğer bir ifadeyle kedi virüsü, ilk başlarda net bir semptom göstermez.

  • Çoğu kedide gözlerde sulanma, burun akıntısı ve hapşırma görülebilir. Bazı kedilerde ishal gibi sindirim şikâyetleri meydana gelir. Bu durumlar kendiliğinden geçicidir. Koronavirüs ile karşı karşıya kalan kedilerin bazılarında ise fip ismindeki hastalık oluşur.

Fip hastalığının belirtileri; Kedide oluşturduğu etkilerinin gözlemlenmesi o kadar uzun bir sürece yayılır ki, çoğu zaman hiç anlaşılmaz. Haftalar, aylar, yıllar sonra ortaya çıkabilir.

  • İştahsızlık, kilo kaybı, depresyon, ateş gibi belirtileri mevcuttur. Bunlarla karşılaştığınızda geçici olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat oluşabilecek en ufak sorunda bile kedilerinizi veterinere götürmeniz, kontrollerini yaptırmanız gerekiyor.

Kedilerde Fip Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Kedilerde fip hastalığı, kolay bir şekilde teşhis edilmez. Çünkü belirtileri net bir belirti değildir. Yıllar sonra bile kedinizde fip hastalığı olduğunu anlayabilirsiniz. Fakat burada geç kaldığınızın da bir göstergesidir.

Kedilerde fip hastalığı teşhisi öncesinde; Birçok sağlık sorununu ile karşılaşılması mümkün.

Tek bir kan testi ile teşhis edilmez!

Beraberinde farklı sorulara, tanılar konulmalı. Farklı unsurlara odaklanılır. Burada kedilerinizin sahibi olarak sizin yapmanız gereken;

  • Kedinizin iştahsızlığında
  • Ateşlenmesinde
  • Kusmasında ya da buna benzer birçok rahatsızlığında kendiniz önlem almadan önce bir veteriner hekime götürüp detaylı olarak kontrol ettirmeniz gerekiyor.

Böylelikle fip hastalığını yıllar sonra öğrenmek yerine haftalar içerisinde öğrenebilirsiniz.

Erken teşhis kediler için bu hastalıktan kurtulmalarının en önemli yoludur.

Yalnız yaşayanlar için kediler hem can yoldaşı, hem de ev içerisinde harika bir arkadaştır. Fakat ailesi ile birlikte yaşayanlar için ise çocuklarınıza arkadaş olur, evinize de neşe getirir. Siz de bulunduğunuz alanda hem neşe, hem can yoldaşı, hem de sevimli patiler görmek istiyorsanız patilendim.com web sitemiz bünyesinde bulunan ilanlarımıza göz atabilirsiniz.

Haber Yorumları