Kedilerde Genç Hastalığı

25 Aralık 2021
Kedilerde Genç Hastalığı

Kedi genç hastalığı, panlökopeni veya kedi gençlik hastalığı isimleri ile bilinen bir sağlık sorunudur.

  • Dünya genelinde bulaşıcı aynı zamanda ölümcül sonuçlar doğuran bir rahatsızlık olduğunu söylememiz gerekiyor. Viral bir hastalıktır. Bu rahatsızlık en çok yavru kedilere etkiler.

Peki, kedilerde genç hastalığı nedir ve hangi  tedavi yöntemleri uygulanmalı?

Kedilerde Gençlik Hastalığı Nedir? 

Kedilerde gençlik hastalığı ya da diğer bir ifade ile kedilerde genç hastalığı, parvovirüs ailesine ait bir virüsten oluşur. Aynı ailede bulunan virüs, kedilerle beraber köpeklerde ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Oldukça dayanıklı bir virüs tipidir. Çok güçlü dezenfektanlar tarafından, öldürülmesi mümkün.

Kedilerde Genç Hastalığı İyileşir Mi?

Kedilerde genç hastalığı ile ilgili belirtiler görüldükten sonra veteriner hekim bunun sonrasında bir tanı oluşturur. Tanı ile kedinizin genç hastalığına yakalanması sizi korkutabilir. Çünkü ciddi bir rahatsızlıktır.

Özellikle yavru kedilerde görülür!

Fakat yetişkin kedilerde görüldüğünü de söylememiz mümkün.

  • Hastalık klinik belirtilerin sonrasında ortaya çıktığı zaman 2 ya da 6 aylık kedilerde, %80 oranında ölümüne şekillendiğini bilmelisiniz.

Hastalığın ciddi dönemini atlatan hasta kediler, bir hafta içerisinde iyileşir!

Bu dönem akut dönemidir.

  • Akut dönemini atlatan kediler bir hafta içerisinde iyileşir ve herhangi bir belirti kalmaksızın, yaşamına devam eder. Fakat 2 ya da 6 aylık kedilerde, iki gün içerisinde yaklaşık %80 oranında ölüm mevcuttur.

Bu, hastalığın tedavi edilme sürecini kaybeden kediler içindir. Fakat akut dönemini atlatan hastalarda, iyileşme mümkün.

Kedilerde Genç Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde genç hastalığı, kendi içerisinde belirli belirtilerle mevcuttur.

  • İştahsızlık
  • Ateşin yükselmesi
  • Kusma
  • Ve ishal, izlenen ilk belirtilerdir.

Hastalığın akut olarak geliştiği, ilk 24 saat mevcuttur. Bu ilk 24 saat çok önemlidir. Akut olarak gerçekleşen süreci atlatan kedilerde, iyileşme görülür. Fakat bu süreci atlatamayan kedilerde, ölüm yaşanabilir. Ölüm gerçekleşmedi ise bu belirtiler artar. Ve doğru tedavi ile kısa sürede önlenir.

  • Kedilerde genç hastalığı, sahiplerini en çok korkutan durumlardan birisidir. Bu yüzden düzenli olarak kontrollerini yaptırmalısınız. Ayda bir, iki haftada bir sağlık kontrollerinden geçirmeli.
  • Kedinizi sahiplendiğiyseniz onunla yalnızca aktiviteler yapmak, oyun oynamak, sevmek yeterli değildir. Onun kişisel sağlığına dikkat etmeniz gerekiyor. Aşılarına, ilaçlarına, veterinere götürmeniz gerekiyor.

Geç kalmış bir hastalık sonrasında elinizden hiçbir şey gelmeyebilir. Bu yüzden minik pati dostlarımız, genç hastalığı ve beraberinde risk teşkil eden birçok hastalığa yakalanmadan huzurlu bir şekilde yaşamlarına devam etmeli. 

Kedilerde Genç Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Kedilerde genç hastalığı, büyük bir oranda bulaşıcı hastalıktır. Herhangi bir kedide bu rahatsızlık varsa, diğer kedi ile teması durumunda bulaşması mümkün.

  • Kedinizde yaşanan bu durum sonrasında, çok fazla kedinin bulunduğu alana götürmemeniz gerekiyor. Diğer kedilerin de hayatını tehdit edebilir.

Sevimli patileriyle yaşam alanınızda size can yoldaşı olmasını istediğiniz bir dost arıyorsanız, patilendim.com web sitemizdeki ilanlara göz atabilirsiniz. İlanlarımız detaylı aynı zamanda farkları türlere ait birçok seçenekten oluşuyor

Haber Yorumları