Minik dostlarımızda gebelik oldukça önemli bir olaydır ve bu dönemi iyi yönetmeniz gerekiyor. Kedilerde hamilelik belirtileri gebeliğin hangi evresinde olduğuna bağlıdır. Kızgınlık döneminin sona ermesi ilk belirtiler arasında görülebilir. Diğer belirtiler üçüncü ve dördüncü haftada ortaya çıkmaya başlamaktadır. Kedinizin hamile olduğundan şüpheleniyorsanız bu yazımız tam size göre.
Dişi Kediler Kaç Yaşında Hamile Kalır?
Dişi kediler cinsel olgunluğa 2.3 ile 3.2 kilograma ulaştıklarında ve periyodik olarak uygun zaman aralığına geldikleri zaman erişirler. Kediler en erken 4 aylıkken hamile kalır ancak bu dönemde erken anne olduğu için yavru reddetme davranışı görülebilir. En ideal hamile kalma ve üreme yaşı 1.5 yaş ve 6 yaş aralığıdır. Çiftleşmeden sonra kedilerde hamilelik belirtileri de ortaya çıkmaya başlar.
Kedimin Hamile Olduğunu Nasıl Anlarım?
Eğer kedinizin kızgınlık dönemi sonra erdiyse ve hamile olduğundan şüpheleniyorsanız diğer belirtileri gözlemlemelisiniz. Meme uçlarının koyulaşması ve şişmesi gebeliğin üçüncü ve dördüncü haftasında ortaya çıkmaktadır. Kedinizin vücut şekli yavaş yavaş değişmeye ve şekillenmeye başlayacaktır. Gebelik sürecinde her kedi farklı durumlar yaşayabilir. Bazıları mide bulantısı yaşayabilir ya da kimi kedinin iştahı artarken bazılarında da iştahsızlık görülür. Bu süreçte kediniz hassaslaşacak ve karnına dokunmanıza izin vermeyecektir. Kedilerde hamilelik belirtileri arasında sık sık idrara gitme de görülebilir. Ayrıca davranışlarında da değişimler gözlemleyebilirsiniz. Bazı kediler her zamankinden daha sıcakkanlı olabilirler bazıları da uzaklaşarak yalnız kalmayı tercih edebilirler. Hamile kedimize bu dönemde kendini rahat edeceği bir ortam sağlamalıyız.
Kedimin Doğumunun Başladığını Nasıl Anlarım?
Kedilerde hamilelik belirtileri birbirini takip eder ve doğum başlar. Son günlerde kedinizin karnı şişecek ve hareketleri oldukça ağırlaşacaktır. Ayrıca sütü gelmeye de başlamış olacaktır. Sevimli dostunuzun doğumunun yaklaştığını doğum yapmak için sessiz bir yer aramasından anlayabilirsiniz. Doğumdan önce vücut ısıları da düşecektir. Kedi, doğumun olacağı gün mama yemeyi keser ve sık aralıklarla tuvalete gider. Böylelikle sindirim sistemini boşaltır. Gün içinde çoğunlukla yere yatarak hafif hafif miyavlamaya başlar. Kedinizin genital bölgesinden salgılar gelir. Kasılmaların başlamasıyla doğum da başlamış olur ve kediniz yüksek sesle miyavlamaya başlar. Kediler doğumunu çoğunlukla yardım almadan yapabilir ama sizin de yanınızda olmanızı isteyebilir. Siz de uzaktan izleyerek can dostunuzun zorlu sürecine destek olabilirsiniz.
Kediler Kaç Saate Doğum Yapar?
Kedilerde genital bölgeden sıvı gelmesi ve güçlü kasılmaların başlamasıyla sancılar da başlamış olur. Doğum sancılarının başlamasının ardından ilk yavrunun gelmesi 4 saati bulabilir. Her yavrunun doğumu arasında 10-60 dakika bulunabilirken bu süre 2 saate kadar da çıkabilir.
Kediler Yavrusunu Neden Emzirmez?
Bazı anne kediler yavrularını reddedebiliyor ya da terk edebiliyor. Bizim açımızdan anlamsız görülse de anne kedi için mantıklı birçok sebebi olabilir.
- Çok sayıda yavru olduğunda anne sütünü tüm yavrularına yetiremeyebilir.
- Anne kedide mastitis (meme iltihabı) görülebilir. Bu durumda memede ödem görülür ve anne canı acıdığı için yavrularını emziremez.
- Anne kediniz henüz çok gençse annelik becerileri gelişmemiştir.
- Yavru kedi hastaysa anne kedi ilgilenmeyi keser. İlgisini sağlıklı yavrularına gösterir.
- Anne kedi doğumda çok zorlandıysa travma yaşamış olabilir.
Yeni Doğan Yavru Kedi Neden Ağlar?
Yeni doğan minikler annelerinin dikkatini çekmek için ağlamaya benzer bir miyavlama sesi çıkarmaktadırlar. Eğer yavru kediniz açsa, annesi yeterli beslemiyorsa sık miyavlayacaktır. Ayrıca yavru kedi anne karnındaki ısıya alıştığından üşüyebilir. Anne kedi ve yavrularının bulunduğu ortam sıcak olmalıdır. Yavru kedinizin sağlık açısından bir rahatsızlığı bulunmadığından eminseniz bu sorunları ortadan kaldırabilirsiniz