Kedileri sağlıkları açısından etkileyen, oldukça fazla iç ve dış parazit bulunur. Bunlar arasında iç parazit, kedilerin iç organlarından birisine yerleşirler ve gerekli müdahale yapılmazsa kedi için hayati tehlike oluşturur.
- İç parazitler mide, karaciğer, kalp, akciğer ve bağırsakta yaşayabilir.
Peki, kedilerde iç parazit belirtileri nelerdir ve iç parazit nasıl anlaşılır?
Kedilerde Parazit Nasıl Anlaşılır?
Kedilerde iç parazit, iç organlarından herhangi birisine yerleşir ve burada sağlık sorunları yaşamasına neden olur. Parazitler kedilerin hem iç organlarında, hem de vücutlarının derilerinde yaşayabilirler. Deri üzerinde bulunan parazitler, dış parazittir. Fakat iç parazit, iç organlarında bulunur.
Kedilerde iç parazit belirtileri şu şekildedir;
- Dışkıda kan
- Karın ağrısı
- Kusma
- Öksürük
- Hırıltılı nefes alma
- Karında şişkinlik
- Halsizlik
- Tüylerde matlaşma
- Anoreksiya
- Yavaş kalp atışı gibi durumlar olarak ifade ediliyor.
Yavru Kedide İç Parazit Olduğunu Nasıl Anlarım?
Yavru kedi sahibi olanlar, kedilerin de iç parazit olup olmadığını çeşitli belirtileri göre anlayabilirler. Bu belirtilerden herhangi bir görülmeye başladığı zaman kesinlikle veteriner muayenesine gitmeniz gerekiyor.
Yavru kedilerde iç parazit belirtileri;
- İshal
- Kuru veya kabarık tüyler
- Kusma
- Şişkin bir karın
- Halsizlik
- Kilo kaybı
- Dışkıda kan gibi çeşitli belirtilerden oluşuyor.
Bu belirtiler yavru kedilere göre yetişkin kedilerde, daha farklı görülebilir. Yavru kedilerin büyümesi ile yetişkin kedilerin büyümesi değişir. Bu yüzden oluşabilecek farklı değişikliklerde korkuya kapılmadan, bir veterinerle ile irtibata geçmeniz gerekiyor.
Kedilerde İç Parazit Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde çeşitli koşullar, düzenli ve doğru bir şekilde sağlanmadığı takdirde parazit meydana gelir.
- İç parazit evcil kedi ve sokakta yaşayan kedilere göre değişmez. Her iki kedide de aynı şekilde bulunur. Burada yapılması gereken, doğru yaşam koşullarının oluşturulması.
- Özellikle evcil kediler için sahiplerinin tedavilerini düzenli yapması gerekiyor. Kontrollerinin düzenli yapılması önemli.
Kedilerde iç parazit belirtileri; Başlıca kusma, dışkıda kahve, kilo kaybıdır. Kediniz yemek yedikten sonra ya da yemekten öncesinde kusuyorsa, dışkısında kan varsa ve normal beslenmesine rağmen ciddi bir kilo kaybı mevcutsa burada iç parazit olduğunu anlayabilirsiniz.
İç parazit; İç organlara yerleşir. Bu yüzden içten gelen bir durumdur.
Dış parazit; Dışarıda, derin üstünde görüldüğü için belki daha kolay tedavi edilir.
İç parazit için kişisel olarak müdahale etmeden önce veterinere götürmeniz gerekiyor. Tedavi başlangıcında neler yapılması gerektiğine dair, tarafınızı bilgilendirir. Gelişigüzel bir tedavi yapmak, doğru değildir. Bu durum kedinize risk teşkil eder.
Kedide İç Parazit Varsa Ne Yapmalı?
Kedilerde iç parazit belirtileri meydana geldikten sonra veteriner hekime götürülür.
- Veteriner hekim, iç parazit tanısını koyar ve hemen tedaviye başlar. Kedilerde iç parazit tedavisi, oral yolla alınan ilaçlarla birlikte mümkündür. Tedavi planlaması bu şekilde gerçekleşir.
- Tablet, toz şurup, macun gibi çeşitli ilaçlar bulunuyor. Bu ilaçlar düzenli olarak kullanıldığı takdirde iç parazit tedavisi başlar.
Sevimli patileri ve meraklı gözleriyle siz de kendiniz için yeni bir arkadaş istiyorsanız, patilendim.com web sitemiz bünyesinde ilanlarımız mevcuttur. Dilerseniz tek bir tıkla inceleyebilirsiniz.