Kedilerde Kulak Uyuzu

4 Aralık 2021
Kedilerde Kulak Uyuzu

Evimizi paylaştığımız minik dostlarımız bazen hastalanabilmektedirler. Genellikle bu durumda ne yapacağımızı şaşırarak ilk aklımıza gelen internet içeriklerine başvuruyoruz. Eğer kedinizde kulak uyuzu olduğunu düşünüyorsanız bu yazımız tam size göre. Ayrıca başka bir cana evinizi açmak isterseniz ilanlarımıza göz atabilirsiniz.

Kedi Neden Sürekli Kulağını Kaşır?

Kediniz sürekli kulağını kaşıyorsa kulak uyuzu olma ihtimalleri çok yüksektir. Daha çok sokak kedilerinde görülse de ev kedileriniz için dikkatli olmakta fayda var.  Kedilerde kulak uyuzu hastalığına Otodectes cynotis olarak adlandırılan akarlar sebep olurlar. Bu parazitler yaşamlarını çoğunlukla kulak içindeki kanallarda yaşayarak geçirmekte ve kedilerin hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Kedinizde kulak uyuzu olduğunu düşünüyorsanız şu belirtileri yakından takip etmelisiniz:

  • Sürekli kulak kaşıma
  • Kulak kanalından gelen koyu renkli akıntı
  • Bir şeyden kurtulmak istercesine kafa sallama
  • Kulak bölgesinde kabuklanma meydana gelme
  • Kaşınan bölgede tahriş
  • Nadiren boyun ve kuyruk bölümünde döküntü
  • Kulak bölgesinde tüy dökülmesi
  • Şiddetli kaşınmaya bağlı kulak kıkırdağı ve derisi arasındaki kan damarlarının yırtılması ve kan kabarcığı oluşması)

Eğer kedinizde bu belirtileri gözlemlediyseniz klinik ortamda inceleme yapmak gerekir. Bu yüzden veterinere gitmelisiniz.

Kedilerde Kulak Uyuzu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedinizde kulak uyuzu olduğunu düşünüyorsanız veterinerde muayene ettirmelisiniz. Kedinizi sirke vb. yöntemlerle evde tedavi etmek isterseniz bu durum imkansız görülebilir. Sirke genel olarak bölgeyi temizlese de parazitlerin hepsini öldürmede eksik kalacaktır. Klinik ortamda kedinizden kulak akıntısı alınıp inceleme yapıldığında akar tespit edilirse kulak uyuzu teşhisi konulması gerekir. Kedilerde kulak uyuzu ölümcül değildir ancak yaşamlarını oldukça etkilemektedir. Teşhis konulduktan sonra kedinizin genel sağlığına ve parazit yoğunluğuna göre tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Kulak uyuzu tedavisi oldukça meşakkatli, sabır gerektiren bir işlemdir. Çünkü, ilaç tedavisi ile akarların yetişkin ve larva formu kolayca öldürülebilir ancak pupa formlarına oldukça zor erişilmektedir. Bu nedenle ilaçlarını aksatmadan kullanmalısınız. Kedilerde meydana gelen kulak uyuzu hastalığında veterinerin verdiği solüsyonlar ve kulak temizleme suları ile aksatmadan düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Ayrıca kedilerde kulak uyuzu tedavisinde kedinizin temizliğine ve bakımına oldukça önem verilmelidir. Bu gibi durumların önüne geçmek için kedinizin iç ve dış parazit aşılarını aksatmadan yaptırmalısınız.

Kulak Uyuzu İnsana Geçer mi?

Minik dostunuzda görülen kulak uyuzunun insana bulaşma ihtimali yoktur. Çoğu paraziter hastalık kediden insana geçmektedir. Ancak uyuz bu hastalıklar arasında yoktur. Kedilerde kulak uyuzu insanlara geçmiyorken bu durum hayvanlar arasında oldukça önemlidir. Kulak uyuzu bulunan kedinizi, diğer kedilerden uzak tutmalı ve temas etmelerini engellemelisiniz. Ayrıca kedinizin temizliği ve bakımı için kullandığınız eşyaları diğer kedilerinizde kullanmamanız gerekmektedir.

Kedilerde Kulak Kiri Olur mu?

Kediler oldukça temiz canlılardır ve kendi kulak bakımlarını yapmaktadırlar. Ancak insanlarda olduğu gibi kedilerde de kulak kiri, kulak akıntısı gibi problemler olabilir. Kedinizde kulak kiri olduğunu fark ederseniz kolay bir işlemle temizleyebilirsiniz.

Kedilerin Kulak Kiri Nasıl Temizlenir?

Kediler kulaklarının temizlenmesi konusunda oldukça hassas canlılardır. Bu yüzden aynı hassasiyeti biz de göstermeli ve oldukça dikkatli olmalıyız. Genellikle kedilerde kulak bakımını düzenli olarak yapmamıza gerek olmasa da kedinizin kulaklarını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Eğer kulakta kir, akıntı gibi durumlar varsa temizlememiz gerekebilir. İlk olarak kulak temizliği için gerekli tüm malzemeleri bir havlu üzerine koymalı ve gerekli ortamı hazırlamalıyız. Bu malzemeler ne diye soracak olursanız; bir parça pamuk ve kulak yıkama solüsyonu. Eğer kulak yıkama solüsyonunuz bulunmuyorsa nemli bir bez yardımıyla da temizleme işlemini yapabilirsiniz. Kedinizin rahat olduğu bir pozisyon bularak sakince tutmalısınız. Eğer tutmakta zorlanırsanız bir havluya sararak sabit kalmasını sağlayabilirsiniz. Kediniz kucağınızdayken kulak kanalı içine üstündeki kullanma talimatına göre solüsyon sıkın ve parmağınızla birkaç dakika ovalayın. Ardından pamuk ile kulak kirlerini temizleyebilirsiniz. İşlem bittiğinde kurulama yapın ve kulak kirlerinden kurtulmuş olacaksınız. Bu durumda kediniz artık daha rahat olacaktır.

Haber Yorumları