Kedilerde Mantar

4 Aralık 2021
Kedilerde Mantar

Sevimli dostlarımızda mantar enfeksiyonu çok sık görülen, kolay bulaşabilen ve mayaların neden olduğu bir hastalıktır. Kedilerde mantar sık görülme sebebi tüylerinin sık ve bağışlılıklarının düşük olmasıdır. Ayrıca beslenme bozukluğu, stres ve zayıflık da mantar enfeksiyonuna sebep olabilir. Kediler, mantar enfeksiyonunu enfekte olmuş bir kediden alabileceği gibi, mantar örneklerinin kedi tarafından solunması, yutulması ya da kedi vücudu üzerindeki bir yaradan içeri girmesi sonucu kapabilir. Ayrıca hijyenik olmayan bir ortamda yapılan tıraş, vitamin eksikliği, enfekte hayvan dışkısı ile veya enfekte toprak ile temas, yüksek nem ve ısıya maruz kalma da mantarın oluşum nedenlerinden olabilmektedir.

Kedilerde Mantar Olduğunu Nasıl Anlarım?

Kedilerde mantar enfeksiyonu belirtileri mantarın türüne göre değişiklik göstermektedir. Başlıca belirtiler arasında şunlar bulunuyor:

  • Vücudun aşırı kaşınması
  • Derinin kırmızılaşması
  • Mantar olan bölgede tüy dökülmesi
  • Ciltte oluşan kötü koku
  • Deride pullanma ve kalınlaşma
  • Yağlanma
  • Cilt lezyonları
  • Deride oluşan kistler
  • Şişmiş lenf düğümleri sonucu yumru oluşumu
  • Halsizlik ve davranış değişikliği
  • Stres ve depresyon
  • Fiziksel aktiviteye karşı hoşgörüsüzlük ve isteksizlik

Kedinizde yukardaki belirtileri gözlemlediğinizde veterinere gitmeli ve tedavi hakkında bilgi almalısınız. Kedilerde mantar oluşumu kedinizin hayat kalitesini oldukça düşürecek ve strese girmesine sebep olacaktır.

Mantar Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde mantar tedavisi, uzman bir veteriner hekim kontrolünde gerçekleştirilmeli ve uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir. Tedaviye başlamadan önce ilk olarak enfeksiyon oluşumuna neden olan mantar türü tespit edilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Hekiminiz hastalığın seyrine göre mantar aşısı uygulayabilir, birtakım ilaçlar ve merhemler verebilir. Ayrıca tedaviyi hızlandırmak için özel şampuanların kullanımını da uygun görebilir.

Kedilerde Mantar Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Mantar tedavisi hastalığın seyri ve vücudun savunmasına göre farklılık gösterebilir. Eğer kedinizde mantar hastalığının tedavisi yapılmazsa enfeksiyon oldukça hızlı yayılacak ve istenmeyen durumlara sebebiyet verecektir. Tedavi edilmeyen mantar enfeksiyonu kronikleşebilir ve tüm tüylerin dökülmesine sebep olur. Ayrıca tedavi edilmeyen mantar enfeksiyonu başka enfeksiyonların türemesine neden olabilir. Egzama, sedef, uyuz gibi birçok hastalıkla sonuçlanabilen mantar enfeksiyonu derinin oldukça tahriş olmasına sebep olacaktır. Eğer enfeksiyon kedinizin lenf bezlerine yayılırsa lenfanjit denilen hastalığa sebep olabilir. Bu durumda kedinizin lenf bezlerinde şişlik görülür. Kediniz tedavi edilmediği taktirde hastalığı size ve diğer kedilere bulaştırma olasılığı da oldukça yüksektir.

Kedilerde Mantar İnsana Bulaşır mı?

Minik dostlarımızdan insanlara bulaşan tek hastalık mantar enfeksiyonudur. Kedilerde mantar sporları insanlara bulaşabildiği gibi diğer hayvanlara da bulaşabilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için enfekte olan kedinizi iyileşene kadar karantinaya almanız gerekebilir. Ayrıca kedi tedavi edilse dahi mantarla temas etmiş tüm eşyaların dezenfekte edilmemesi durumunda hastalığı yeniden kapabilir. Oldukça dikkat gerektiren bu durumu iyi yönetmeliyiz. Aksi halde tedavi zorlaşabilir ve sağlıklı bireyler de enfekte olabilir.

Kedi Mantarı Ne Kadar Sürede Geçer?

Mantar enfeksiyonu hastalığın ilk aşamalarında tespit edilirse tedavisi daha kolay olacaktır. Tedaviye geç başlanması halinde hastalığın tekrar etme riski yükselebilir veya kronik tüy dökme gibi problemlere neden olabilir. Mantar enfeksiyonu erken teşhis edildiğinde uygun tedavi ile kedinizde bir-iki hafta içerisinde iyileşme görülebilir. Ancak kedinizin tüylerinin uzaması biraz vakit alacaktır. Eğer kedinizin tekrar bu hastalığa yakalanmasını istemiyorsanız kedinizin bağışıklığını güçlendirmeli, ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yeterli miktarda alarak dengeli bir beslenme düzenine sahip olmasını sağlamalısınız. Kedinizin aşılarını düzenli yaptırmamanız da bağışıklığının düşmesine neden olmaktadır. Ayrıca kedinizin bulunduğu ortamı sık sık temizlemeli ve havalandırmalısınız.

Haber Yorumları