Kedilerde Uyuz

25 Aralık 2021
Kedilerde Uyuz

Uyuz, diğer bir ifade ile akar olarak isimlendirilen ve çıplak gözle görülmeyen küçük böceklerden oluşur. Uyuz hastalığı kedilerde de görülmektedir.

  • Uyuzun türü, kedinin yaşı ve yoğunluğuna göre değişebilir. Peki, kedilerde uyuz nedir ve tedavisi var mı?

Merak edilenlerin her biri, yazımızda bulunmaktadır. 

Kediden İnsana Uyuz Geçer Mi?

Uyuz diğer bir ifade ile dış parazit rahatsızlığında ki, böceklerden oluşur. Yani bit-pire-kene gibi bir parazit türü olduğunu söyleyebiliriz.

Bulaşıcı bir türdür!

Kediden insana uyuz geçme ihtimali düşük bir seviyededir. Burada kedinizle olan yaklaşımınız, onunla temasınız hijyen koşulları doğrultusunda gerçekleşmeli.

  • Kediniz temastan hoşlanan bir kedi ise fakat uyuz hastalığına yakalandıysa, kesinlikle elinize eldiven olarak onu sevmelisiniz. Çok fazla yaklaşmamaya, öpmemeye ve okşamamaya dikkat edin.
  • Uyuz rahatsızlığı ne kadar düşük seviyeli olarak size geçse de, bu ihtimali de göz ardı etmemek gerekiyor. Kedilerde uyuz hastalığının kesinlikle tedavisi mevcuttur.

Tedavi sürecinde veteriner hekiminiz, konu ile ilgili sizi bilgilendirir. Sevimli dostunuzu nasıl beslemeniz gerektiğini, onunla nasıl iletişim halinde olup, nasıl yaklaşmanız gerektiği gibi her türlü detayı öğrenirsiniz. 

Kedinin Uyuz Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde uyuz hastalığı, sarcoptes şeklinde bilinen böcekten oluşur.

Kedilerde uyuz; Karın altında, ayakların iç yüzünde, baş ve vücudun kıllı ya da kılsız bölgelerinin her birine görünür. Sarcoptes ismi verilen bu uyuz türü, söylenilen bölgelere yerleştiği zaman kendi içerisinde artmaya başlar.

  • İlk olarak kızarıklık oluşur. Kediniz bu kızarıklıktan meydana gelen kaşıntı ile kendisini çok fazla kaşımaya başlar.
  • Deri üzerinde kabuklanmalar, kepeklenmeler, kıl dökülmeleri oluşur.
  • Deride kıvrımlar meydana geldiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu ve benzeri her türlü durumda kişisel olarak müdahale etmeniz doğru değildir.

DİKKAT! Kişisel olarak müdahaleleriniz, kedilerde uyuz problemini arttırır ve istenmeyen sorunları beraberinde getirir. Bu yüzden kendi müdahaleniz öncesinde alanında uzman bir veteriner hekim ile irtibata geçmeniz gerekiyor.

  • Veteriner hekim gerekli tanı ve kontrolleri yaptıktan sonra kedinizi hemen tedaviye alır ve kısa sürede uyuz problemi çözülür. Aksi takdirde birçok sorun beraberinde gelir.

Kedilerde görülen uyuz belirtileri; Her kedinin cinsine, yaşına, beslenme ve yaşam koşullarına göre değişir. Bu detayı bilmenizde de fayda var.

Kedim Uyuz Oldu Ne Yapmalıyım?

Kediniz uyuz olduğu zaman kaşıntı, kıl dökülmeleri ve kabuklanma gibi sorunlar görmek sizi korkutabilir.

  • Özellikle ilk kez kedi sahibi olup, uyuz hastalığı ile karşılaştığınızda endişe duymanız gayet olağan bir durum.
  • Kediniz uyuz olduktan sonra uyuz seviyesine, kedinizin yaşına ve beslenmesine göre ilaç takviyeleri yapılır. Bunların her biri veteriner kontrolünde gerçekleşir.
  • Veteriner hekim kediniz uyuz olduktan sonra belirtilerine göre size çeşitli ilaçlar almanızı söyler. Bu ilaçları yemeğine ya da suyuna karıştırarak, onun tüketmesine yardımcı olmalısınız. Harici olarak bir tedavi, gerekli görülürse yapılır.

Evinizde yeni bir ev arkadaş ararken, onun sevimli patilerden olmasını istiyorsanız patilendim.com web sitemiz bu konuda tercih edeceğiniz en doğru adrestir. Web sitemiz bünyesinde sevimli pati dostlarımızın  bulunduğu ilanlar mevcut.

Haber Yorumları