Yeni Doğmuş Kedi Bakımı

4 Aralık 2021
Yeni Doğmuş Kedi Bakımı

Yeni doğmuş yavru kediler, hayatlarının ilk aşamalarında oldukça savunmasız ve bilgisiz olmaktadırlar. Annesinin desteğiyle hayatta kalmaya çalışan minikler annelerini emerek beslenmekte ve gelişimini sürdürmektedirler. Ancak terkedilmiş bir yavru olduğundan eminseniz bakımını siz üstlenebilirsiniz. Yeni doğmuş kedi bakımı için neler gerekiyor hep birlikte bakalım.

Yeni Doğmuş Kedi Buldum Ne Yapmalıyım?

Yeni doğmuş bir kedi bulduğunuzda annesinin olup olmadığını gözlemlemeniz gerekir. Anne yavrusunu kolay kolay bırakmaz, yiyecek aramaya gitmiş olabilir. Terkedilmiş olduğundan emin olursanız onu ürkütmeden bir kutuya koyarak ilk önce veterinere götürmelisiniz. Yaşı, sağlığı ve beslenmesi hakkında bilgi alırsanız minik dostunuza daha iyi bakabilirsiniz. Daha sonra evinize götürebilir ve yeni doğmuş kedi bakımı için hazırlıklarınızı yapabilirsiniz. Minik yavru annesinin sıcaklığını arayacaktır. Yanına sıcak su torbası koyarak ısınmasını sağlayabilirsiniz. Annesinin şefkatini aratmayacak bir ortam hazırlamak kedinizi güvende hissettirecektir.

Yeni Doğmuş Kedi Yavrusu Ne Yer?

Yeni doğmuş kedi bakımı için minik dostlarımızı kesinlikle yetişkin kedilerin yediği mama ve market sütleri ile beslememelisiniz. Çünkü onların sindirim sistemi laktozu sindirememektedir. Bu da kedinizin şişkinliğine ve rahatsız olmasına sebep olacaktır. Küçük dostunuzu eczaneden aldığınız süt tozu ve biberon ile besleyebilirsiniz. Her 3 saatte bir üzerinde yazan kullanma talimatına göre hazırlayıp besleme yapmalısınız. Böylelikle kediniz anne sütüne eş değer olan süt tozuyla hem gelişimini sürdürebilir hem de karnını doyurabilir.

Yeni Doğan Kedi Ne Zaman Tuvalet Yapar?

Yeni doğmuş yavrular tuvalet ihtiyacını tek başına gideremezler. Bu aşamada yavrusunun genital bölgesini yalayarak idrar ve dışkı yapmalarına anneleri yardımcı olacaktır. Eğer terkedilmiş bir yavruysa iş sahiplerine düşmektedir. Her besleme sonrası nemli bir bez yardımıyla kedinizin genital bölgesini dairesel hareketlerde ovalayın. Kediniz bu sayede dışkılama için sinyali almış olacaktır. Kediniz dışkılama sonrası henüz kendini yalayarak temizleyecek olgunlukta olmadığından hijyenini de siz sağlamalısınız. Yeni doğmuş kedi bakımı oldukça önemlidir. Tuvaleti yaptırılmayan yavru kedi kendini rahatsız hissedecektir ve sağlık sorunlarına sebebiyet verir.

Yavru Kedilerde İç Parazit Ne Zaman Yapılmalı?

Minik dostlarımızın sağlıklı gelişimi için aşılarını düzenli yaptırmak oldukça önemlidir. Kediniz 6-8 haftalıkken iç ve dış parazit aşılarını vurdurmaya başlayabilirsiniz. Yavru kedinizin iç ve dış parazit aşılarını tamamladıktan sonra karma, kuduz ve lösemi aşısını da vurdurmayı ihmal etmemelisiniz. Aşı takvimi hakkında veterinerinizi arayarak bilgi alabilirsiniz. Eğer kedinizde aşı sonrası halsizlik, iştahsızlık, ateş ve aşı bölgesinde şişlik gibi belirtiler görürseniz mutlaka veterinerinizi bilgilendirmelisiniz.

Kedi Aşı Olmazsa Ne Olur?

Eğer kedinizin aşılarını yaptırmazsanız onu birçok hastalığa karşı elverişli hale getirmiş olursunuz. Kediniz daha çabuk enfeksiyon kapabilir ve onun ölümüne bile sebep olabilir. Aşılar kedinizin bağışıklığını güçlendirmekte ve daha sağlıklı olmalarını sağlamaktadır. En önemlisi parazit aşılarını yaptırmadığınızda parazitler kedinizin vücudunu konak olarak kullanacak ve bitkin düşmesine sebep olacaktır. İç ve dış parazit aşılarını olan kediniz parazitlerini dışkı yoluyla uzaklaştırabilir. Ayrıca aşı olmazsa insanlara da hastalık bulaştırma riskine sahip. Hem kendi sağlığınız hem de minik dostlarınızın sağlığı için aşılarını ihmal etmemeye özen göstermelisiniz.

Yavru Kedi Gece Neden Miyavlar?

Kediler günün çoğu saatini uyuyarak geçirir. Gündüz uyuyarak enerji depolayan kediler gece uykusu olmadığında miyavlayarak sizi de uyandırmaya çalışır ve oyun oynamak ister. Ayrıca kediler avcı canlılar olduğundan avlanmak için içgüdüsel olarak gece uyumayabiliyorlar. Mama ve su kabının dolu olduğundan emin olmalısınız. Minik dostunuzun karnı aç olduğunda da miyavlar. Kedinizin gece miyavlaması sürekli tekrarlıyorsa sağlık sorunları olabilir. Davranışlarını gözlemleyerek veterinere gitmenizde önem var.

Haber Yorumları